Στη εν λόγω ημερίδα τέθηκε επί τάπητος η εξέλιξη του ραδιοφώνου από τη γένεση του έως τις μέρες μας. Με λίγα λόγια αναλύθηκε η σπουδαιότητα αυτού του ιδιαίτερου πολιτισμικού προϊόντος.
Από τον τεχνολογικό αυτό πολιτισμό που αναμφίβολα εδώ και έναν αιώνα κερδίζει την μέγιστη προτίμηση είναι το ραδιόφωνο. Για πολλούς το ραδιόφωνο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μετά το βιβλίο.
Το ραδιόφωνο άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του 1910. Μερικά χρόνια αργότερα αποτέλεσε μία συναρπαστική και καινούργια εμπειρία για τους ανθρώπους, διότι εκμηδένισε τις αποστάσεις, ευνόησε την επικοινωνία, έδωσε τεράστιες δυνατότητες στην πολιτιστική ανάπτυξη, μεγάλες ευκαιρίες στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία του κοινού.
Το ραδιόφωνο όμως δεν ήταν μόνο αυτά με τον ήχο του γέμισε τον κόσμο από ήχους, φωνές και μουσικές. Οι απαρχές του μέσου στην Ελλάδα, οι κορυφαίες στιγμές της κοινωνικής παρουσίας του, ο ρόλος στην κατοχή και στην αντίσταση, η συμβολή του στον πολιτισμό είναι μερικά από αυτά που πρόσφερε το ραδιόφωνο. Δίνοντας νέες δυνατότητες για την ψυχαγωγία και την ενημέρωση του κοινού, το ραδιόφωνο στάθηκε πολύτιμος σύντροφος του, τόσο στις καλές όσο και στις κακές στιγμές της ανθρωπότητας. Όπως εκείνες των πολέμων όταν οι άνθρωποι έσκυβαν με αγωνία πάνω από τα ραδιόφωνα για να μάθουν τα νέα. Συνεπώς το ραδιόφωνο ήταν και παραμένει ένα γοητευτικό μέσο ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας και παιδείας. «Εκτός από ενημέρωση, και διασκέδαση η ραδιοφωνία προσφέρει και παιδεία. Πρέπει να δοθεί βάση στην παιδεία, διότι ένας παιδευμένος πολίτης, θα έχει μοιραία και υψηλής ποιότητας θέλω», επεσήμανε το μέλος του ΔΣ της Μακεδονικής φωνοθήκης φωνομουσείου του Μουσείου Ραδιοφωνίας κ. Στυλιανός Χατζηγιαννάκης .
Η ραδιοφωνία του σήμερα
Είναι γεγονός πλέον ότι ο ρόλος του ραδιοφώνου είναι ζωτικής σημασίας χωρίς να έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές . Η επίρρωση επήλθε δια στόματος του κ. Χατζηγιαννάκη«Ουσιαστικές αλλαγές στην ραδιοφωνία του παρόντος με του παρελθόντος δεν υπάρχουν. Υπήρξε μία αλλαγή στην φιλοσοφία ακόμα και του κρατικού ραδιοφώνου και της τηλεόρασης μετά την έλευση της ελεύθερης ραδιοτηλεόρασης. Τα κρατικά μέσα παροτρύνθηκαν να λειτουργήσουν όπως τα ιδιωτικά που έχουν καθαρά εμπορικό σκοπό, παραβλέποντας το θέμα της παιδείας».
Το χρήμα ακυρώνει την δεοντολογία των δημοσιογράφων
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν το κοινό, λειτουργώντας αυτόνομα και χωρίς να εξυπηρετούν διάφορα συμφέροντα. «Ο ρόλος του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης είναι τεράστιος, διότι είναι κάτι που το βάζεις μέσα στο σπίτι σου. Θεωρώ πως το ραδιόφωνο διαμορφώνει αλλά και χειραγωγεί την κοινή γνώμη. Για τα ιδιωτικά ραδιόφωνα κινητήριος δύναμη είναι το χρήμα. Ο καθένας ακολουθεί τον τρόπο που θα του αποφέρει περισσότερο χρήμα, αγνοώντας τα υπόλοιπα. Άλλωστε με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η επιβίωση του ανθρώπου, που έχει το μέσο».
Πράγματι, όταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεσμεύονται από πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες, παρέχουν μονόπλευρη ενημέρωση, εξυπηρετούν την προπαγάνδα ορισμένων κοινωνικών τάξεων, υποβάλλουν ιδέες στο λαό και έτσι τον παρασύρουν σε πολλά λάθη. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιαννάκη «Η ενημέρωση θυσιάζεται στο βωμό του χρήματος οπότε δεν είναι αντικειμενική. Ελάχιστοι δημοσιογράφοι σήμερα είναι αμερόληπτοι. Αν το αφεντικό διατάξει κάτι στον δημοσιογράφο δεν μπορεί να το παρακούσει διότι την άλλη μέρα θα είναι σπίτι του και θα περιμένουν 1000 από πίσω για να προσληφθούν. Το χειρότερο είναι η αυτολογοκρισία».
Παρόλα αυτά σε κάθε επαγγελματικό χώρο υφίσταται ένα σύνολο κανόνων που διέπει τον τρόπο λειτουργίας του. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη δημοσιογραφία.Χρέος κάθε δημοσιογράφου είναι να εκτελεί το λειτούργημα του υπεύθυνα και χωρίς να λησμονεί την ευθύνη προς το κοινωνικό σύνολο. Δεν θα έπρεπε να αγνοούν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν είτε ολόκληρη την κοινωνία, είτε ένα τμήμα αυτής «Η χρηστότης είναι μία αρχή που θα πρέπει να διέπει τον δημοσιογράφο που κάνει, είτε ραδιόφωνο, είτε τηλεόραση. Σκοπός είναι οι δημοσιογράφοι να πράττουν αυτό που πρέπει. Αν ήταν αυτοί ακροατές ή αναγνώστες θα ήθελαν να λάμβαναν την ενημέρωση που αυτοί ήθελαν. Εάν λειτουργήσουν με αυτό το σκεπτικό θα λειτουργήσουν άριστα. Αν παραβλέψουν αυτό το γεγονός μοιραία οδηγούνται σε άλλους δρόμους».
Για να μην παρεκτραπούν από τον ορθό δρόμο οι νέοι που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την δημοσιογραφία οφείλουν να προωθούν την σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση , έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους. «Θα συμβούλευα στα νέα παιδιά να έχουν πίστη στον εαυτό τους, για να φτάσουν αυτό το οποίο έχουν θέσει ως στόχο και θεωρούν ότι είναι αξίζει. Σκοπός είναι να ασκήσουν σωστά το λειτούργημα τους», υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιαννάκης.
Τα πάντα ρει
Ωστόσο ζούμε στην εποχή της εύκολης διάδοσης της ενημέρωσης και είναι επόμενο σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιαννάκη διότι «Η τεχνολογία μπαίνει με την σειρά της στο παιχνίδι. Πουλάει ένας μία φωτοβολίδα κάπου και αυτή διαδίδεται εν ριπή οφθαλμού παραβλέποντας κάποιοι την διασταύρωση και την επιβεβαίωση. Έπεσε η φωτοβολίδα όντως ή όχι λίγοι την ψάχνουν».
Η δημόσια ενημέρωση συνάδει με την αντικειμενικότητα(;)
Είναι ξεκάθαρο πως ο θεμελιώδης κανόνας της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, επιβάλλει αντικειμενική και αμερόληπτη παρουσίαση των γεγονότων και των ειδήσεων. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως το προπύργιο της αντικειμενικής ενημέρωσης στην υπηρεσία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, ωστόσο κατά τον κ. Χατζηγιαννάκη «Το κράτος δεν άφησε ποτέ την ενημέρωση να είναι αμερόληπτη, πάντα υπήρχε από πίσω κάποιος, ο οποίος έδινε κατευθυντήριες γραμμές, πόσω μάλλον στα ιδιωτικά κανάλια; Στόχος είναι να απεμποληθεί το μέσο από το χρήμα και την εξουσία για να λειτουργήσει όπως πρέπει. Αυτό όμως σε ένα ιδιωτικό κανάλι δεν είναι εφικτό. Έτσι το κανάλι θα αναγκαστεί να βάλει και το τουρκικό σίριαλ και θα το προβάλλει ακόμα και όταν θα έχουμε εθνική εορτή».
Η φίμωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και το κλείσιμο των δομών και των υπηρεσιών της, είναι το πρώτο κτύπημα και αποτελεί ανεπανόρθωτο πλήγμα για την ίδια τη δημοκρατία. «Είναι από χίλιες μεριές βαρύ το γεγονός του λουκέτου της ΕΡΤ. Η πιο σημαντική για μένα είναι η παράλογη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του θέματος. Η κυβέρνηση κρυβόταν πίσω από το δάχτυλο της, υποθάλποντας ένα καθεστώς. Το καθεστώς που επικρατεί σήμερα και κατηγορείται σήμερα είναι αυτό το οποίο οι ίδιες οι κυβερνήσεις το καθιέρωσαν με τους μετέωρους διορισμούς», επεσήμανε ο κ. Χατζηγιαννάκης .
Στην πράξη, ουδέποτε η ΕΡΤ είχε πραγματική αυτοτέλεια ούτε φημιζόταν για την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης. Συνεπώς κλείνοντας ο κ. Χατζηγιαννάκης τόνισε πως«Αμφιβάλλω αν θα επιτευχθεί η εξυγίανση της ΕΡΤ. Το κρατικό μέσο έχει πάνω από το κεφάλι του ένα Υπουργό, οπότε πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει ανεξάρτητα; Δεν θα αλλάξει τίποτα κατά την άποψη μου. Εάν ήθελαν όντως να αλλάξει θα έπρεπε να απεμποληθεί η ΕΡΤ από την κυβέρνηση. Ας μπει ένας Διευθυντής μέσω ΑΣΕΠ και ένας μάνατζερ, αν και η ΕΡΤ δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μία εταιρεία που παράγει μπλουζάκια».
Αναστασία Τζάκα
Χρύσα Κοσμίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου